Program drugog dana festivala KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26517
post-template-default,single,single-post,postid-26517,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Program drugog dana festivala KROKODIL

Program drugog dana festivala KROKODIL

Drugog dana festival KROKODIL donosi bogat i raznolik program koji će se odvijati u tri različite zone ispred Muzeja Jugoslavije: Dečijoj zoni, Debatnoj zoni i na glavnoj bini u fontanti amfiteatra ispred muzeja.

Dečija zona nudi radionice i aktivnosti za decu različitih uzrasta ali i odrasle koji vole kreativne radionice, uključujući radionicu veza, književne radionice, likovne radionice, radionice cirkuskih veština, aktivnosti s terapeutskim psima i dečju predstavu.
Debatna zona posvećena je diskusijama, filmskoj projekciji, razgovorima i grupnom radu, uključujući radionicu o pravima građana i građanki danas u Srbiji pod nazivom ,,Right(S) Therapy”, razgovore 1 na 1 sa istaknutim autorima festivala i dve runde debate o skrivenom uticaju na porast nasilja u društvu pod nazivom Zašto kažeš ljubav?
Na Glavnoj bini ugostićemo sjajne domaće, regionalne i strane pisce: Filipa Grujića, Arnona Grunberga i Nikolu Madžirova. Na sofi ćemo razgovarati s istoričarkom Dubravkom Stojanović a uslediće i mini koncert Jelene Petošević.
DEČIJA ZONA (PARK ISPRED MUZEJA JUGOSLAVIJA)
Od 10 sati počinje razgovor na temu ,,Budućnost rezidencija i njihova uloga u izdavaštvu“. U diskusiji će učestvovati Dora Šustić, Herman Gasio Bakiola, Nevena Milojević i Maja Ručevića a moderatorka će biti Maja Vuković Biserko. Razgovor će se obaviti na engleskom jeziku.
Zatim od 10:30, počinje zanimljiva likovna inkluzivna radionica: Petrikivsko slikarstvo (dekorativno oslikavanje upotrebnih predmeta) za uzrast od 4 do 9 godina.
U 11:30 održaće se književno-likovni program Skitam, čitam, crtam i pitam za decu uzrasta 7 do 11 godina. Uz vođenje i koordinaciju naše istaknute književnice Jasminke Petrović, predstaviće se tri značajne internacionalne autorke i ilustratorke savremene književnosti za decu i mlade: Merse Gali (Španija), Desa Muk (Slovenija) i Arijana Papini (Italija). Pored čitanja odlomaka iz svojih dela, one će biti tu i da odgovore na dečija pitanja, a prisutna deca će takođe imati priliku da kroz crtež, glumu ili već na neki drugi način ožive likove iz predstavljenih dela.
Od 13 do 16 sati deca će uživati u Cirkuskuskim radionicama različitih veština, od hula hoop-a, balansa do žongliranja. Radionice su namenjene deci uzrasta od 7 do 14 godina.
Od 13 sati počinje Radionica veza za odrasle ,,BezVez“ u saradnji s Marinom Čabrilo.
Od 14 sati počinje dečija PET terapija: Radionica s terapeutskim psima namenjena deci uzrasta od 4 do 10 godina u saradnji s Centrom za PET.
Od 16 sati počinje predstava za decu ,,Princeza na zrnu graška“, u saradnji s Putujućim pozorištem ,,Ćira“. Predstava je za uzrast od 2 do 12 godina.
DEBATNA ZONA (PARK ISPRED MUZEJA JUGOSLAVIJA)
U debatnoj zoni program počinje u 11 sati radionicom o pravima građana i građanki danas u Srbiji pod nazivom ,,Right(S) Therapy” koja se realizuje u saradnji s Beogradskim Centrom za ljudska prava.
Zatim od 13 sati počinje razgovor ,,Jedan na jedan“ s Matijasom Enarom koji će voditi Igor Štiks. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.
Od 14 sati počinje projekcija dokumentarnog filma: Ukradena deca Ukrajine, ARTE.tv Trajanje: 19:31 min Jezik: engleski s titlovima na zajedničkom.
Od 14:30 sledi razgovor ,,Jedan na jedan“ s Andrijom Ljubkom koji će voditi Vladimir Arsenijević Jezik: zajednički.
Od 15:30 sati uslediće prva runda debate Zašto kažeš ljubav a misliš na rat? u kojoj će učetvovati Yasserstain, Klara Hrvanović, Pavle Cicvarić, Dolores Milošev Erdeg i Tamara Marković. Dok su učesnici druge runde razgovora Smiljana Tucakov, Dubravka Stojanović i Jasminka Petrović. Razgovore moderira Milena Berić. Posle svake runde uslediće ćaskaonice s pojedinačnim učesnicima. Jezik: zajednički.
GLAVNA BINA (AMFITEATAR ISPRED MUZEJA JUGOSLAVIJA)
Čuvena bina u fontani amfiteatra ispred Muzeja Jugoslavije, rezervisana je za književne nastupe Filipa Grujića, mladog pisca koji je postao bestseler romanom ,,I onda opet, iz početka“, Andrija Ljubke, ukrajinskog pisca, prevodioca i aktivistu, Arnona Grunberga, holandskog pisca kojeg smo upoznali romanom ,,Tirza“ i Nikole Madžirova, pesnika i prevodioca iz Severne Makedonije.
Na sofa-intervjuu će nam se pridružiti istoričarka Dubravka Stojanović.
Za muzički predah između razgovora i čitanja, pobrinuće se Jelena Petošević mini koncertom.
Kroz program će vas voditi naš dobro poznati, dinamični dvojac Mima i Daško.
Ulaznice za večernje programe možete nabaviti putem GIGS TIX prodajne mreže i onlajn preko new.gigstix.com, kao i u KROKODILovom Centru (radnim danima od 12 do 20 č.) i na biletarnici festivala sat vremena uoči početka programa. 

Celokupni program možete preuzeti klikom OVDE