Oktobar i novembar u KROKODILovoj kući za pisce
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
27575
post-template-default,single,single-post,postid-27575,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Oktobar i novembar u KROKODILovoj kući za pisce

Oktobar i novembar u KROKODILovoj kući za pisce

Nataša Sideri je rođena u Atini 1981. godine. Ona je dramski pisac, književnica i prevodilac. Studirala je Poslovnu administraciju na Atinskom univerzitetu za ekonomiju i biznis, Komparativnu politiku na Univerzitetu u Jorku, kao i Savremenu francusku filozofiju na King’s College-u u Londonu. Njene prve drame bile su napisane i izvedene na engleskom jeziku. Godine 2013, njena debitantska drama “Na mostu” pobedila je na konkursu za dramsko pisanje u organizaciji pozorišne grupe Origins (Isle of Wright, Velika Britanija), dok je 2014. pobedila na konkursu Ronald Duncan Literary Foundation sa dramom “Ostrvo besmrtnosti”, koja je kasnije postavljena na scenu od strane pozorišne kompanije Certainty of Chance. Po povratku u Grčku 2015. godine, pohađala je Studio za dramsko pisanje Nacionalnog pozorišta. Godine 2016, njena kratka priča “Tri od pet” dobila je pohvalu na godišnjem takmičenju Udruženja grčkih pisaca. U 2017. godini, njena drama “Bitka Titana” (Sokoli, 2017) postavljena je na scenu Nacionalnog pozorišta u okviru inicijative Pisac meseca, koja je imala za cilj predstavljanje novih glasova u savremenom grčkom dramskom pisanju. Godine 2018, njena prva zbirka kratkih priča “Sedam smrtnih grehova, grčko izdanje” (Mov Skiouros) je objavljena, donoseći joj nagradu za Najbolji književni debi na godišnjim književnim nagradama uglednog književnog časopisa “O Anagnostis”. Godine 2021, njena drama “Bound” osvojila je prvu nagradu na konkursu za dramsko pisanje M Y T H O S ? ! koji su zajednički organizovali Pozorište u Regenzburgu i Nacionalno pozorište severne Grčke. Godine 2022, napisala je tekstove za performans “Veštice” (režija: Thanasis Dovris), koji je premijerno izveden u napuštenim Tavros opštinskim klanicama blizu centra Atine. Njene kratke priče i jednočinke su objavljene internacionalno.

Žana Slonjovska rođena je u Lavovu 1978. godine i ukrajinsko-poljka je književnica. Dobitnica je književne nagrade Znak za svoj roman „Dom z witrażem“ („Kuća sa vitražom“) 2015. godine, kao i nagrade Konrad za najbolji poljski književni debi 2016. godine. Roman je bio i u užem izboru za nagradu Nike 2016. godine. Preveden je na 10 jezika, uključujući ukrajinski, engleski, ruski, francuski, nemački, španski, srpski i hrvatski, dok su prevodi na italijanski i bengalski u toku. Slonjovska je predstavljala svoju knjigu na raznim festivalima i književnim događajima širom Evrope, uključujući Evropski festival prvog romana u Budimpešti i Kilu, Britansku biblioteku u Londonu i Sajam knjiga u Lajpcigu. U maju 2019. godine, učestvovala je na Franshoek književnom festivalu u Južnoj Africi. Dobitnica je brojnih stipendija, uključujući Višegrad fond (2016.), Literarische Coloquium Berlin (2017.), kao i Baltički centar za pisce i prevodioce u Visbiju (2017.). Njen drugi roman, „Ostrvo“, objavljen je u Poljskoj 2019. godine, a u Ukrajini 2020. godine. Godine 2022, lansirala je knjigu za tinejdžere „Otkrij Ukrajinu“, a iste godine objavljen je i španski prevod njenog prvog romana pod naslovom „Una vidriera en Leopolis“. Treći roman Slonjovske, „Wertepy“, biće objavljen 2024. godine u Poljskoj. Poslednjih 15 godina radi kao prevodilac (poljski-ukrajinski-ruski) za brojne kulturne institucije u Poljskoj.

Boravak Nataše Sideri realizuje se kroz projekat Ulysses’ ShelterULYSSES’ SHELTER: BUILDING WRITERS-IN-RESIDENCE NETWORK je treća faza projekta koji je sufinansiran programom Kreativna Evropa Evropske komisije. Mreža književnih rezidencija sada je proširena na sedam evropskih država. Projekat i mreža rezidencija namenjeni su prvenstveno mladim piscima (proze i/ili poezije) kao i književnim prevodiocima. Rezidencije mogu doneti nove prilike za ostvarivanje kontakata s drugim autorima, prevodiocima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Srbije, Velike Britanije, Malte i Češke. Njih prati i bogat program koji se sastoji od književnih aktivnosti namenjenih specifičnim (lokalnim) ciljnim grupama.

Boravak Žane Slonjovske realizovan je uz pomoć i podršku Poljskog instituta u Beogradu.