Odabrani autori koji će učestvovati u projektu CELA
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
27267
post-template-default,single,single-post,postid-27267,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Odabrani autori koji će učestvovati u projektu CELA

Odabrani autori koji će učestvovati u projektu CELA

Na jesen 2025. bićemo u potrazi za još troje autora koji bi učestvovali u drugom ciklusu projekta CELA. Pratite naš sajt i društvene mreže kako biste o ovome bili blagovremeno obavešteni.

Ljiljana D. Ćuk (Zrenjanin, 1982) završila je Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bavi se komunikacijama i digitalnim marketingom, povremeno piše osvrte iz (pop) kulture. Pohađala je kurs kreativnog pisanja kratke priče Udruženja Hila. Do sad u izdanju Partizanske knjige objavljene su joj dve zbirke kraktih priča: Neki drugi (2020) i Uslovi nisu bitni (2023).

Nikola Lekić, rođen 1989. u Beogradu. Odrastao u Kruševcu i Somboru. Studirao Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu (2008-2011) i Menadžment u kulturi i medijima na Megatrend univerzitetu (2012-2014). Autorski tekstovi objavljivani u književnim magazinima i zbornicima, a intervjui u dnevnoj štampi i nedeljnicima. Kao autor ili koautor učestvovao u pisanju desetak scenarija za reklamne spotove, muzičke video spotove i kratkometražne filmove “Trafika”, roman u pričama objavljen 2016. godine (IK Škola plus, Beograd). Roman “Persson” objavljen 2019. godine (IK Laguna, Beograd). Roman “Put percepcionera” izlazi iz štampe 2024. godine (IK No rules, Beograd). Trenutno živi u Budvi, Crna gora.

Filip Grujić (1995), nagrađivani je pisac i dramaturg. Takođe je i autor i voditelj emisije Čudna šuma na Radio Beogradu 2 i kolumnista časopisa Oblakoder. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao asistent na Katedri za dramaturgiju. Autor je više drama koje su na pozorišnim repertoarima i dobitnik Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo 2020. Njegova drama Ne pre 4.30 niti posle 5.00 ovenčana je Sterijinom nagradom i nagradom „Slobodan Selenić“, a izvodi se u Ateljeu 212 pod nazivom Pred svitanje, dok se drama Vilica Ebena Bajersa izvodi u Srpskom narodnom pozorištu pod nazivom Velika depresija. Autor je romana Podstanar (2020), koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu i nominovan za Evropsku nagradu za književnost, i romana Bludni dani kuratog Džonija (2017), po kojem se igra predstava u Novosadskom pozorištu. I onda opet, iz početka (2023) njegov je treći roman. U postprodukciji je njegov debitanstki film koji je pisao i režirao “Jugo ide u Ameriku”.

Connecting Emerging Literary Artists (CELA) je međunarodni projekat razvoja talenata koji je sufinansiran programom Kreativna Evropa Evropske unije. Ovaj četvorogodišnji projekat povezuje neafirmisane prevodioce iz 11 evropskih zemalja (10 jezika) s neafirmisanim autorima kroz aktivnosti poput master klasa, prevoda tekstova, mentorstva, javnog predstavljanja i sastanaka. CELA ima za cilj da književnim stvaraocima koji rade s takozvanim manjim evropskim jezicima i na manjim tržištima ponudi jednake uslove i šansu da ostvare međunarodnu karijeru, dopru do međunarodne publike i razviju svoje profesionalne veštine.