SLAPP BACK FOND – Od građana građanima!
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
27114
post-template-default,single,single-post,postid-27114,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

SLAPP BACK FOND – Od građana građanima!

SLAPP BACK FOND – Od građana građanima!

Udruženje KROKODIL s ponosom objavljuje da je uplaćena prva pomoć iz novoosnovanog SLAPP BACK Fonda. Ona je obezbeđena Dragani Arsić, ekološkoj aktivistkinji iz Novog Sada, koja se godinama bori za zaštitu zelenih površina i javnog interesa.

Podsećamo da je SLAPP BACK Fond namenjen podršci aktivistima i aktivistkinjama suočenim sa SLAPP tužbama (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Ovaj fond pokrenut je nakon što su građani u martu ove godine, po našem pozivu za pomoć, donirali višestruko veći iznos sredstava od onog koji je bio neophodan da bi se sprečilo nasilno odvođenje Aide Ćorović na odsluženje zatvorske kazne. Stoga, da nije bilo vas i vaše nesebične pomoći, finansijska podrška koju smo, zahvaljujući sredstvima fonda, ovog puta ukazali Dragani Arsić, požrtvovanoj ekološkoj aktivistkinji iz Novog Sada, danas naprosto ne bi bila moguća.

Dragana Arsić je bila meta brojnih SLAPP tužbi zbog svog rada na odbrani šuma Fruške gore. U julu 2020. godine, protiv nje je započeta kampanja laži i uvreda na opskurnoj stranici “Prismotra”, a prorežimski mediji su spremno prenosili te neistinite informacije. Dragana Arsić je podnela tužbu protiv RTV Pančevo zbog povrede ugleda i časti. Nakon dve godine, Apelacioni sud u Novom Sadu je presudio u njenu korist ali joj je ujedno naloženo da, protivno uobičajenoj praksi, plati sudske takse za vođenje ovog postupka u ukupnom iznosu od 86.000 dinara. Radna grupa SLAPP BACK Fonda promptno je reagovala i obezbedila sredstva za ovu svrhu.

Ovo je zaista podrška svih nas, građana građanima!

*

Gotovo istovremeno, tokom održavanja Festivala KROKODIL, u nedelju, 23. juna, Feđi Štukanu, bosanskohercegovačkom glumcu i piscu i jednoj od zvezdi ovogodišnjeg Festivala, onemogućen je ulazak u našu zemlju. Udruženje KROKODIL je, takođe uz pomoć sredstava iz SLAPP BACK Fonda, angažovalo advokata Miloša Jankovića kako bi se Feđi Štukanu omogućila pravna podrška u nezavidnoj situaciji u kojoj se zatekao.

Udruženje KROKODIL, uz podršku vas, građana i građanki, nastavlja da pruža pravnu i finansijsku pomoć aktivistima koji se bore za javni interes.

Ovaj primer pokazuje snagu solidarnosti i značaj zajedničke akcije u borbi protiv SLAPP tužbi.

Pozivamo vas da donirate sredstva u SLAPP BACK Fond kako bismo uvek mogli da reagujemo i pravovremeno obezbedimo pomoć onima kojima je ona najpotrebnija.

Sredstva možete da donirate na sledeći način:

UPLATE U DINARIMA:

BR. RN. 170-0030039599021-59

UDRUŽENJE KROKODIL, KARAĐORĐEVA 43, 11000 BEOGRAD

UPLATE U EUR:

IBAN: RS35170003003959900122

SWIFT: BACXRSBG

UDRUZENJE KROKODIL, KARADJORDJEVA 43/2, 11000 BEOGRAD, UNICREDIT BANK SERBIA JSC

UPLATE U USD:

IBAN: RS35170003003959900995

SWIFT: BACXRSBG

UDRUZENJE KROKODIL, KARADJORDJEVA 43/2, 11000 BEOGRAD, UNICREDIT BANK SERBIA JSC

PAYPAL:

office@krokodil.rs

Od građana građanima!