Rezime XVI Festivala KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
27133
post-template-default,single,single-post,postid-27133,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Rezime XVI Festivala KROKODIL

Rezime XVI Festivala KROKODIL

Dragi prijatelji,

S ponosom možemo reći da je još jedno uspešno izdanje Festivala KROKODIL za nama. Više od 2000 posetilaca uživalo je tokom tri junska dana u bogatom programu ovogodišnjeg festivala koji je obuhvatao preko 50 različitih događaja – čitanja, sofa intervjua, mini koncerata, panel diskusija, debata, profesionalnih sastanaka, pozorišnih predstava, radionica itd. s više od 100 učesnika, u dve zone – dečijoj i debatnoj – kao i na glavnoj bini. 

Mnogobrojni posetioci koji su ispunili prostor parka ispred Muzeja Jugoslavije, pored besplatnih dnevnih programa, tokom vrelih dana uživali su u prijatnoj hladovini Hajd parka zajedno s decom, članovima porodice, prijateljima i kućnim ljubimcima, a za osveženje i okrepu bio je zadužen i naš food court koji je prisutnima nudio kafu, hladne napitke, sladoled, hot dog i, naravno, mnogo, mnogo vode. 

Može se reći da je tokom tri dana festivala vladala prijatna, porodična i pozitivna atmosfera, a vreme nas je u velikoj meri poslužilo, osim nažalost druge večeri, kada je kiša odložila večernji program na glavnoj bini, koji je zbog toga prebačen u debatnu zonu narednog dana u parku. No, već tog dana vreme je bilo idealno, a bogat kombinovani program s glavne bine i dnevni debatni program odvijali su se po planu i neometano, na radost posetilaca. Iako smo silom prilika priredili pravi maraton – događaji su se te nedelje u neprekinutom nizu smenjivali od 11 pre podne gotovo do ponoći, svi su bili izuzetno posećeni raspoloženom, angažovanom i na sve načine predivnom publikom.

Međunarodne zvezde koje smo predstavili na ovogodišnjem festivalu KROKODIL bili su Matijas Enar iz Francuske, Arnon Grunberg iz Holandije, iračko-finski pisac Hasan Blasim i Andrij Ljubka iz Ukrajine.

KROKODILovoj publici dobro poznat format sofa intervjua ove godine bio je rezervisan za razgovor s legendarnim rok-fotografom Brajanom Rašićem i istoričarkom Dubravkom Stojanović. Treće večeri, na sofi je trebalo da nam se pridruži i bosanskohercegovački glumac i pisac Feđa Štukan, međutim nije mu bio dozvoljen ulazak u zemlju. On je taj dan sleteo na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, ali je zadržan u imigracionom odeljenju odakle se i javio putem WhatsApp poziva, te je beogradska publika mogla da ga čuje uživo makar na taj način.

Za muzički deo Festivala ove godine bile su zadužene tri jedinstvene kantautorke. Duda Buržujka, Jelena Petošević i Ane Paška svojim su uzbudljivim muzičko-scenskim mini-spektaklima, svaka na svoj način, osvojile KROKODILovu publiku .

Na ovogodišnjem festivalu, čak šesnaestom po redu, predstavljeni su i mladi autori i autorke čije vreme tek dolazi, a već su uveliko privukli pažnju čitalaca – Nađa Petrović, Dora Šustić i Filip Grujić. Pored njih, čitali su i već dobro poznati i etablirani glasovi regionalne književne scene, tri velika imena – Marko Tomaš, Faruk Šehić i Nikola Madžirov.

Poslednje večeri, feministički performans ,,PičPrič“, pod vođstvom apsolutne regionalne književne zvezde Rumene Bužarovske, predstavio je po prvi put u Srbiji neobična pripovedanja žena, transrodnih osoba i dreg kraljica iz regiona u svom najnovijem i ekskluzivnom izdanju. Tema ,,PičPrič“ specijala bila je ,,Oralno i moralno“. Ovaj pripovedački događaj inače okuplja žene koje svojim pričama na duhovit i vrlo direktan način razbijaju patrijarhalne sisteme vrednosti a pripovedačice su na KROKODILu bile Jana Jakimovska, Lila Milić, Mima Simić, Monika Herceg, Markiza de Sada i Jelisaveta Blagojević.

U debatnoj zoni po prvi put smo održali B2B susrete domaćih, regionalnih i međunarodnih izdavača pod nazivom ,,Meet me in Belgrade” koji će od sada nastaviti tradicionalno da se održavaju svake godine. Ovo premijerno izdanje, okupilo je čak 26 izdavača iz 9 zemalja i 10 jezičkih područja! Oni su imali priliku da se međusobno upoznaju kroz kratke i dinamične razgovore, analogno popularnom ,,speed dating” formatu, a potom i da detaljnije razmene iskustva i iniciraju buduću saradnju kroz seriju dužih sastanaka formata ,,1-na-1”. 

Program debatne zone uključivao je i panele o budućnosti književnih i prevodilačkih rezidencija te njihovoj ulozi i doprinosu izdavaštvu, formatu scenskog čitanja dramskih tekstova, stanju građanskih prava u Srbiji danas kao i o informisanosti građana o istima, dezinformacijama i medijskim manipulacijama te o skrivenim uticajima na porast nasilja u našem društvu.

Novu KROKODILovu programsku celinu, pod nazivom Fake News from the Past, zvanično smo započeli istoimenim razgovorom u debatnoj zoni. Uz moderaciju članice UO KROKODILa Milene Berić, pisac Arnon Grunberg, izvršna urednica Istinomera Milijana Rogač, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Ana Martinoli, ekspertkinja za strateške komunikacije i javnu diplomatiju, bivša šefica operacija za Zapadni Balkan Jasna Lambert i istoričarka Dubravka Stojanović, govorili su o medijskoj pismenosti danas u Srbiji, dezinformacijama i kako se protiv njih bore neke od zemalja članica Evropske Unije kao i gde je Zapadni Balkan na toj mapi napora, deep fake sadržajima i političkim kampanjama, pokušajima manipulacije informacijama te pokušajima promene osnovnih kognitivnih znanja kod građana i građanki pogotovo u post pandemijsko doba. Bilo je govora i o tome kojim izvorima informacija danas mladi veruju te o tome šta danas znači fact chacking kada se čini da većina vodećih online alata za proveru kredibilnosti informacija gubi tlo pod nogama.

Deseto jubilarno okupljanje u seriji događaja pod nazivom Zašto kažeš ljubav a misliš na rat? takođe se održalo u debatnoj zoni, kada su kroz otvorenu diskusiju u dve runde, Dolores Milošev Erdeg, Yasserstain, Klara Hrvanović, Pavle Cicvarić, Smiljana Tucakov, Dubravka Stojanović, Jasminka Petrović, Tamara Marković i Milena Berić, sumirali dosadašnje impresije i ukrstili teme koje smo pokretali širom Srbije u proteklih godinu dana. Snažan fokus ovog razgovora bio je na analizi skrivenih uticaja koji podstiču porast nasilja u našem društvu, posebno onog koji se širi kroz političke krugove i sistematski legitimiše ekstremno desne ideologije radi jačanja nacionalističkih uverenja, naročito među mladima u Srbiji, a jedna od centralnih tema definisanje i dekonstrukcija kulture nasilja i našeg društvenog doprinosa toj kulturi.

Poseban blok u debatnoj zoni bio je posvećen Ukrajini. Prikazan je dokumentarni film ,,Ukradena deca Ukrajine“, a potom je održana i debata „Hrabrost: proizvedeno u Ukrajini“ tokom koje su prisutni, direktno od autora iz Ukrajine Larise Lebedivne i Andrija Ljubke, imali priliku da čuju kako izgleda trenutno stanje u toj zemlji kao i borba protiv ruske agresije. Razgovor nikog od prisutnih nije ostavio ravnodušnim, dodatno potvrđujući naše uverenje da kroz realizaciju različitih programa i aktivnosti koje predstavljaju podršku, pomoć, ali i direktan odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu, možemo učiniti društvo u Srbiji boljim, empatičnijim i kooperativnijim u pogledu stradanja kroz koje prolaze građani ove ratom zahvaćene zemlje. Takođe je predstavljena i izložba fotografija s KROKODILovih humanitarnih putovanja u Ukrajinu, tokom kojih smo u poslednje tri godine, najugroženijim građanima dostavljali pakete pomoći s najneophodnijim potrepštinama koje im svakodnevno nedostaju.

Dnevni programi u dečijoj zoni doneli su mnogo uzbuđenja i pozitivne energije. Najmlađa KROKODILova publika uživala je u književno-likovnoj radionici koju je vodila naša istaknuta spisateljica za decu Jasminka Petrović, uz učešće gošći iz inostranstva, autorki i ilustratorki za decu i mlade: Klarise Jovanović iz Slovenije, Merse Gali iz Španije i Arijane Papini iz Italije; u radionici cirkuskih veština koju je realizovala Cirkusfera i tokom koje su imali priliku da se oprobaju u žongliranju, vrtenju hula hoopa, i testiraju svoju sposobnost uspostavljanja balansa na različitim rekvizitima; u inkluzivnim likovnim radionicama Petrikivskog slikarstva i izrade stensila u stilu Pop arta te u grupnim aktivnostima s terapijskim psima za koje su bili zaduženi Svetozar i Jelena iz Centra za pet terapiju “Prijateljska šapa”. Mališani su gledali i dve uzbudljive dečije pozorišne predstave ,,Šumska bajka” i ,,Princeza na zrnu graška” u izvođenju Putujućeg pozorišta Ćira. Po prvi put smo organizovali i kreativne radionice za odrasle – radionicu veza u saradnji s Marinom Čabrilo i art terapiju u saradnji s Marijom Trkuljom. 

Zahvaljujemo se svima koji su bili s nama na XVI Festivalu KROKODIL! 

Naravno, zahvalnost dugujemo i svim donatorima koji su finansijski pomogli održavanje festivala.

Vidimo se sledeće godine!

Autori fotografija: Marija Piroški i Alex Dmitrović