Razgovor s Dubravkom Stojanović na XVI Festivalu KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
27219
post-template-default,single,single-post,postid-27219,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Razgovor s Dubravkom Stojanović na XVI Festivalu KROKODIL

Razgovor s Dubravkom Stojanović na XVI Festivalu KROKODIL

Trećeg dana XVI Festivala KROKODIL, u okviru debatne zone, održan je razgovor sa istoričarkom Dubravkom Stojanović. U fokusu razgovora bila je njena najnovija knjiga „Prošlost dolazi”, u izdanju Biblioteke XX vek, koja se bavi istorijskim revizionizmom u udžbenicima istorije od početka 20. veka do danas.

Razgovor je prvobitno bio planiran za glavnu binu druge večeri Festivala, ali je zbog kiše bio odložen i održan trećeg dana, a vodio ga je Daško Milinović.

Tokom razgovora, Dubravka je istakla zabrinutost zbog popularnosti knjiga koje se bave istorijskim revizionizmom, što, prema njenom mišljenju, odražava dublje probleme u društvu. Posebno je naglasila značaj Prvog svetskog rata i njegovog tumačenja kroz decenije, kao i posledice Drugog svetskog rata koje su imale presudnu ulogu u raspadu Jugoslavije tokom devedesetih godina. Dubravka smatra da su užasi ratova devedesetih glavni uzrok današnje pasivnosti ljudi.