Debata ,,Budućnost rezidencija i njihova uloga u izdavaštvu” na XVI Festivalu KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
27247
post-template-default,single,single-post,postid-27247,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-27178

Debata ,,Budućnost rezidencija i njihova uloga u izdavaštvu” na XVI Festivalu KROKODIL

Debata ,,Budućnost rezidencija i njihova uloga u izdavaštvu” na XVI Festivalu KROKODIL

Po prvi put na KROKODILu ove godine imali smo priliku da ugostimo učesnika iz Latinske Amerike. Na seriji događaja učestvovao je Herman Gasia Bakiolu, predsednika PEN Centra iz Ekvadora. On je učestvovao u KROKODILovim međunarodnim susretima izdavača pod nazivom Meet me in Belgrade i debati Budućnost rezidencija i njihova uloga u izdavaštvu. Pored njega, u debati su učestvovale i Dora Šustić, hrvatska spisateljica i autorka romana Psi, junska gošća KROKODILove kuće za pisce, kao i Nevena Milojević iz izdavačke kuće Laguna.

Tema debate bila je uloga izdavača u realizaciji rezidencijalnih boravaka, budućnost rezidencija, kao i značaj prevodilačkih i autorskih rezidencija. Rezidencije za pisce nisu samo mesta za izolaciju i kreativni rad, već one omogućavaju autorima i izdavačima lakšu povezanost sa izdavačima, prevodiocima, lokalnim kulturnim scenama.

Projekat Kuća za pisce Udruženja KROKODIL prvi je rezidencijalni program u Srbiji i regionu namenjen isključivo književnicima, prevodiocima i strip autorima. Program je pokrenut 2012. godine i od tada smo ugostili 135 autora iz 23 evropske države, a jedna od direktnih posledica ovog programa je trinaest dela gostujućih autora objavljenih na zajedničkom jeziku nakon njihovog boravka u Kući za pisce. Autorima odabranim za rezidenciju obezbeđuje se boravak u udobnom i dobro opremljenom stanu u Beogradu, kao i mesečna stipendija. Rezidencijalni boravak ima otvoren karakter – Udruženje KROKODIL sa svakim autorom pojedinačno utvrđuje željene smernice njenog ili njegovog boravka. Tokom trajanja rezidencije organizuju se čitanja, radionice ili drugi promotivni događaji u Beogradu i drugim gradovima Srbije, kao i sastanci sa lokalnim izdavačima, prevodiocima i studentima jezika sa Filološkog fakulteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i njihovim profesorima. Na ovaj način gostujući autori svoje stvaralaštvo i kulturu svoje zemlje predstavljaju publici u Srbiji i ostvaruju nova poznanstva i saradnje, kako sa lokalnim izdavačkim kućama, tako i sa domaćim autorima. Osim toga, rezidenti i sami imaju priliku da upoznaju kulturni i društveni život Srbije i regiona.