Program prvog dana festivala KROKODIL
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26514
post-template-default,single,single-post,postid-26514,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Program prvog dana festivala KROKODIL

Program prvog dana festivala KROKODIL

Šesnaesto izdanje festivala KROKODIL pod nazivom Gimme Shelter u petak 21. juna u 12 sati u Debatnoj zoni u parku ispred Muzeja Jugoslavije otvaraju prvi međunarodni susreti izdavača pod nazivom ,,Meet me in Belgrade”. Po prvi put na KROKODILu okupiće se izdavači iz Srbije, regiona, Evrope ali i Latinske Amerike iz čak preko dvadeset različitih zemalja gde će imati priliku da se povežu, razgovaraju, razmene iskustva, diskutuju o izazovima i trendovima u izdavaštvu i istraže mogućnosti i prostore za saradnju. Program je osmišljen da podstakne konstruktivnu razmenu mišljenja i otvori vrata za buduće inicijative u svetu književnosti.

Od 17:00 sati u okviru Debatne zone festivala prisustvovaćemo razgovoru na temu formata scenskog čitanja dramskog teksta danas. U razgovoru će učestvovati glumac Svetozar Cvetković, pozorišni reditelj Bojan Đorđev, dramaturg Dimitrije Kokanov i scenaristkinja Tanja Šljivar. Razgovor će moderirati Beka Vučo. Nakon razgovora uslediće 25-minutno scensko čitanje dramskog teksta ,,Urotnici” autora Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, u izvedbi studenata FMK a u režiji Ivane Milenović Popović iz DAH teatra.

Program se od 20 sati seli na glavnu binu u fontani amfiteatra ispred Muzeja Jugoslavija, kada će prva na scenu izaći mlada spisateljica Nađa Petrović. Razgovaraćemo o njenom radu na romanima, kratkim filmovima i serijama, i naravno o njenom najnovijem romanu ,,Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate”, koji je privukao veliku pažnju i ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu 2024. godine.

Nakon nje slušaćemo Marka Tomaša, autora nekih od najupečatljivijih zbirki pesama, sa čak 16 objavljenih zbirki pesama. Njegova dela poput ,,Trideset deveti maj”, ,,Skratimo priču za glavu” i ,,Stihovi iz automata” postala su regionalni hitovi. Prošle godine je objavio svoj roman ,Knjiga za Maju”.

Glavna književna zvezda večeri je poznati francuski pisac Matijas Enar, s kojim ćemo razgovarati o njegovom književnom opusu, uključujući roman ,,Godišnja gozba Grobarskog bratstva”. Roman ,,Zona” kritičari su proglasili jednom od najoriginalnijih knjiga decenije, dok je za ,,Busolu” osvojio prestižnu Gonkurovu nagradu. Iste večeri redstaviće se i Faruk Šehić, pisac “pregažene” generacije i dobitnik prestižnih književnih nagrada, čiji su radovi prevedeni na šesnaest svetskih jezika i objavljeni u dvadeset zemalja.

Sofa intervju ove večeri rezervisan je za renomiranog rock fotografa Brajana Rašića. Tokom godina, Rašić je snimao neke od najvećih imena u svetu muzike, od Madi Votersa i Franka Sinatre do Robija Vilijamsa i Koldpleja. Njegove fotografije nisu samo beležile nastupe na bini, već su oživljavale i intimne trenutke izvan scene, kao što su portreti Kejt Buš i Bijonse. Poznat kao veliki obožavalac Rolingstonsa, godinama je pratio njihov rad, beležeći nezaboravne trenutke ovog legendarnog benda.

Između razgovora, imaćete priliku da uživate u mini koncertu Dude Buržujke, koja će dodatno upotpuniti atmosferu svojim jedinstvenim muzičkim stilom.

Mima Simić i Daško Milinović pobrinuće se za program i dobru zabavu.

Ulaznice su dostupne putem GIGS TIX prodajne mreže i online na new.gigstix.com, kao i u KROKODIL-ovom Centru (radnim danima od 12 do 20 časova) i na biletarnici festivala sat vremena pre početka programa.

Program festivala KROKODIL možete preuzeti klikom OVDE