Sofa intervjui na Festivalu KROKODIL 2024.
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26451
post-template-default,single,single-post,postid-26451,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Sofa intervjui na Festivalu KROKODIL 2024.

Sofa intervjui na Festivalu KROKODIL 2024.

Tokom tri večeri Festivala KROKODIL, od 21. do 23. juna, na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije očekuju vas tri zanimljiva sofa intervjua – prve večeri s fotografom Brajanom Rašićem, druge večeri s istoričarkom Dubravkom Stojanović i treće večeri s glumcem i piscem Feđom Štukanom. Celokupni program preuzmite OVDE

Branislav Brajan Rašić britansko-srpski je fotograf. Fotografijom je počeo da se bavi u mladosti. Fotografisao je na preko 8000 koncerata. Radio je sa većinom svetskih muzičkih zvezda i gotovo da nema novina koje nisu objavile neku njegovu fotografiju. Bio je zvanični fotograf Roling Stounsa, Dejvida Bouvija, Dejvida Gilmora, Ejmi Vajnhaus i drugih muzičara.

Dubravka Stojanović magistrirala je 1992. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu s temom ,,Srpska socijaldemokratska partija i ratni program Srbije 1912-1918”, a doktorirala 2001. godine s temom ,,Evropski demokratski uzori kod srpske političke i intelektualne elite 1903-1914”. Od 1988. do 1996. radila je u Institutu za noviju istoriju Srbije, a od 1996. predaje na katedri za Opštu savremenu istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Vanredni profesor postala je 2008. godine, dok je u zvanje redovnog profesora izabrana 2015. godine. Fokus njenog istraživanja obuhvata demokratiju u Srbiji i na Balkanu krajem 19. i početkom 20. veka, interpretacije istorije u srpskim udžbenicima, društvenu istoriju, procese modernizacije, i istoriju žena u Srbiji.

Feđa Štukan istaknuti je bosansko-hercegovački glumac, pilot i pisac. Tokom rata u Bosni i Hercegovini, pridružio se specijalnim jedinicama Armije BiH, ali je nakon nekoliko godina napustio vojsku iz moralnih razloga, odbijajući da učestvuje u verskom konfliktu. Ovo iskustvo kasnije je oblikovalo njegovo umetničko stvaralaštvo i životnu filozofiju. Nakon rata, upisao se na Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu, koristeći svoje glumačke veštine kako bi preživeo i izgradio novi život. Kroz svoj rad na pozornici i filmu, postao je prepoznatljivo lice ne samo u Bosni i Hercegovini već i širom regiona. Njegov roman Blank postao je popularan u regionu istražujući njegovo lično iskustvo tokom rata, borbu s traumom i preobražaj kroz umetnost.