PRVA GRUPNA RADIONICA ZA DECU UZ ASISTENCIJU TERAPIJSKOG PSA
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26458
post-template-default,single,single-post,postid-26458,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

PRVA GRUPNA RADIONICA ZA DECU UZ ASISTENCIJU TERAPIJSKOG PSA

PRVA GRUPNA RADIONICA ZA DECU UZ ASISTENCIJU TERAPIJSKOG PSA

Utorak, 4. jun, 17:15 č.
KROKODILov Centar (Male stepenice 1a)

Za decu uzrasta od 4 do 10 godina.
Prijave (ime i prezime deteta + uzrast) se vrše putem e-mail adrese prijave@krokodil.rs a nakon prijave dobićete instrukcije za uplatu kotizacije za učešće koja iznosi 700 dinara po detetu.
Broj mesta je ograničen na 15.

Da li ste znali da se tokom interakcije sa terapijskim psima u organizmu čoveka luče hormoni koji podstiču rad mozga i doprinose boljem psihičkom i mentalnom stanju korisnika?
Mnoga istraživanja su pokazala da psi imaju blagotvorno i lekovito dejstvo na čoveka. Na radionicama deca na interaktivan i zanimljiv način uče:
• Kako da se postave u interakciji sa psom,
• Koje su potrebe pasa i šta pas voli,
• Šta ne bi trebalo da rade sa psima.
Stvaranje svesti o drugom biću, njegovim potrebama i načinu komunikacije, važni su za svako dete, jer na taj način deca rade na razvoju empatije i socijalazaciji.

Radionica traje oko 45 minuta, a sam program je podeljen u više segmenata:
• Upoznavanje sa osnovnim pravilima
• Učenje o potrebama i emocijama psa
• Terapeutski psi Lara i Nana pokazuju trikove
• Deca se igraju sa Larom i Nanom

Radionicu realizuje Centar za PET terapiju Prijateljska šapa iz Novog Sada. Prijateljska šapa je organizacija oformljena s idejom da se pomogne deci s izazovima u razvoju uz pomoć specijalno obučenih terapijskih pasa. Organizacija postoji od 2014. godine i prva i jedina je u Srbiji koja koristi pse u terapijske svrhe. Od 2020. godine jedina je organizacija iz Srbije koja je punopravni član svetske asocijacije Animal Assisted Intervention International.
Aktivnosti Prijateljske šape su podeljene u tri dela:
• Individualni tretmani s decom sa izazovima u razvoju uz pomoć terapijskog psa
• Grupne aktivnosti sa decom tipičnog razvoja uz pomoć psa, uzrasta od 4 do 10 godina
• Obuke i edukacije

Radionica se realizuje u okviru projekta Prostori otpora: Program jačanja lokalnih inicijativa koji je podržala Nacionalna zadužbina za demokratiju – NED.