Dečiji program Festivala KROKODIL 2024
festival, krokodil, jezici, region, pisci, prevodioci, knjizevnost, konferencija, debate,
26478
post-template-default,single,single-post,postid-26478,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Dečiji program Festivala KROKODIL 2024

Dečiji program Festivala KROKODIL 2024

Pridružite nam se na dečijem programu XVI Festivala KROKODIL koji će se održati u subotu 22. juna i nedelju 23. juna u parku ispred Muzeja Jugoslavije u dečijoj zoni. Aktivnosti i satnicu možete pogledati u nastavku. Zbog ograničenog broja mesta, obavezne su prijave za sve programe na imejl adresu: prijave@krokodil.rs (ime i prezime deteta, uzrast, program za koji se prijavljuje). Program festivala preuzmite OVDE

SUBOTA 22. JUN 11.30 Č.
KNJIŽEVNO-LIKOVNI PROGRAM “SKITAM, ČITAM, CRTAM I PITAM”
Uzrast: 7 do 11 godina

Uz vođenje i koordinaciju naše istaknute književnice Jasminke Petrović, predstaviće se tri značajne internacionalne autorke i ilustratorke savremene književnosti za decu i mlade: Merse Gali (Španija), Desa Muk (Slovenija) i Arijana Papini (Italija). Pored čitanja odlomaka iz svojih dela, one će biti tu i da odgovore na dečija pitanja, a prisutna deca će takođe imati priliku da kroz crtež, glumu ili već na neki drugi način ožive likove iz predstavljenih dela. 
Program se realizuje u okviru projekta Lit-Up koji je kofinansiran od strane programa Kreativna Evropa Evropske Komisije.

SUBOTA 22. JUN I NEDELJA 23. JUN 10:30 – 12 č.
KREATIVNE LIKOVNE RADIONICE
Uzrast: 4 do 9 godina

Subotnju radionicu oslikavanja upotrebnih predmeta u stilu Petrikivskog slikarstva vodiće Natalija Trohimec, zaslužna za promovisanje ovog umetničkog stila u Srbiji.
Petrikivsko slikarstvo je naziv za ukrajinsko tradicionalno dekorativno slikarstvo, koje je na listi zaštićene kulturne baštine Uneska. Karakteriše ga upotreba cvetnih motiva kojima se oslikavaju upotrebni predmeti: šolje, tanjiri, posude, činije, nameštaj. Na radionici deca će oslikavati kartonske tanjire, drveno posuđe i izrađivaće slike na papiru u temperi, a radovi će biti izloženi u dečijoj zoni tokom trajanja festivala. Radionica je inkluzivnog karaktera, uz prisustvo defektologa i defektološkinja koji će pružati asistenciju deci s razvojnim izazovima.

U nedelju će se održati Inkluzivna likovna radionica izrade stensila, crteža i kolaža u stilu Pop-arta, tokom koje će deci biti predstavljeni radovi čuvenih umetnika koji su obeležili ovaj pokret, Endija Vorhola, Roja Lihtenštajna, Džejmsa Rozenkvista, itd. Unapred pripremljeni stensil šabloni koristiće se za izradu zajedničkog rada na velikom platnu ekološkim i netoksičnim bojama. Radionicu će voditi istoričari umetnosti Maja Vuković Biserko i Milan Adnađ uz asistenciju Natalije Trohimec i defektologa i defektološkinja.

SUBOTA 22. JUN 13 – 16 č.
RADIONICE CIRKUSKIH VEŠTINA
Uzrast: 7 do 15 godina

Da li si nekada probao/probala da žongliraš ili vrtiš hula hoop? Ako voliš cirkus, zanimaju te cirkuske veštine i voleo/volela bi da se oprobaš u nekoj od njih, pozivamo te da nam se pridružiš na radionicama cirkuskih veština koje će održati naše drugarice iz Cirkusfere, Sofija, Olivera i Milica! Radionice će obuhvatiti tri discipline: hula hoop (s početkom u 13 č.), balans (s početkom u 14 č.) i žongliranje (s početkom u 15 č.)!

Svaka disciplina podeljena je u tri radionice od po 50 minuta, a svaka radionica namenjena je po jednoj od tri različite starosne grupe:
◾ 7-9 godina
◾ 10-12 godina
◾ 13-15 godina
Maksimalan broj učesnika po grupi je 8.

Balans – Dobra ravnoteža i balans su osnove mnogih cirkuskih i izvođačkih tehnika. Različite vežbe utiču na uspostavljanje balansa na raznim predmetima.
Hula hoop– Jednostavan predmet za igru kao što je hula hoop doprinosi razvoju širokog spektra motorike i snage. Savladavanje ovog rekvizita podrazumeva, osim njegovog vrtenja oko sopstvenog tela, i trikove izolacije u prostoru.
Žongliranje – Tehnika koja nudi igru sa različitim predmetima kao što su loptice, marame, obruči razvijajući tako koordinaciju i reflekse.

Cirkusferа je organizacija koja se od 2008. godine bavi rаzvojem sаvremenog cirkusа, umetničke аnimаcije, sаvremenog i uličnog teаtrа. Okuplja multidisciplinarne umetnike koji su se svojim nesebičnim zalaganjem posvetili afirmaciji ove umetnosti u Srbiji.
Kroz radionice i brojne projekte, od 2016. godine posvećuje se umetničkoj cirkuskoj edukaciji, smatrajući formiranje mladih cirkuskih generacija umetnika jednom od svojih osnovnih misija.

SUBOTA 22. JUN I NEDELJA 23. JUN 14 – 15:30 č.
GRUPNE RADIONICE ZA DECU UZ ASISTENCIJU TERAPIJSKOG PSA
Uzrast: 4 do 10 godina

Da li ste znali da se tokom interakcije sa terapijskim psima u organizmu čoveka luče hormoni koji podstiču rad mozga i doprinose boljem psihičkom i mentalnom stanju korisnika? Mnoga istraživanja su pokazala da psi imaju blagotvorno i lekovito dejstvo na čoveka. Na radionicama deca na interaktivan i zanimljiv način uče:
– Kako da se postave u interakciji sa psom,
– Koje su potrebe pasa i šta pas voli,
– Šta ne bi trebalo da rade sa psima.
Stvaranje svesti o drugom biću, njegovim potrebama i načinu komunikacije, važni su za svako dete, jer na taj način deca rade na razvoju empatije i socijalazaciji.

Radionica traje oko 45 minuta, a sam program je podeljen u više segmenata:
– Upoznavanje sa osnovnim pravilima
– Učenje o potrebama i emocijama psa
– Terapeutski psi Lara i Nana pokazuju trikove
– Deca se igraju sa Larom i Nanom

Radionice realizuje Centar za PET terapiju Prijateljska šapa iz Novog Sada. Prijateljska šapa je organizacija oformljena s idejom da se pomogne deci sa smetnjama u razvoju uz pomoć specijalno obučenih terapijskih pasa. Organizacija postoji od 2014. godine i prva i jedina je u Srbiji koja koristi pse u terapijske svrhe. Od 2020. godine jedina je organizacija iz Srbije koja je punopravni član svetske asocijacije Animal Assisted Intervention International.
Aktivnosti Prijateljske šape su podeljene u tri dela:
– Individualni tretmani sa decom sa izazovima u razvoju uz pomoć terapijskog psa
– Grupne aktivnosti sa decom tipičnog razvoja uz pomoć psa, uzrasta od 4 do 10 godina
– Obuke i edukacije

SUBOTA 22. JUN 16 – 17 Č I NEDELJA 23. JUN 12 – 13 Č.
POZORIŠNE PREDSTAVE ZA DECU: PRINCEZA NA ZRNU GRAŠKA I ŠUMSKA BAJKA
Uzrast: 2 do 12 godina

Mi smo putujuće pozorište Ćira i pozivamo te na dečiji program festivala KROKODIL i to u subotu 22. juna od 16 sati na našu pozorišnu predstavu Princeza na zrnu graška i u nedelju 23. juna od 12 sati na predstavu Šumska bajka u parku ispred Muzeja Jugoslavije u dečijoj zoni!
Od dana kada smo počeli naše pozorišno putešestvije, trudimo se da budemo radost i oživljavamo dečije snove, a ne da ih iz snova budimo. Veliku decu vraćamo u detinjstvo, a malu učimo kako da maštaju, šire dobrotu i uživaju u lepoti života. Pevamo i plešemo uz najlepše melodije sveta, dok proživljavamo raznorazne bajke i priče za decu. Ljubav igre prisutna je i među glumcima i među decom, te se može osetiti svim čulima.
Ćira će vas odvesti u Zemlju snova, a pitanje je samo – u čiju? Znate li da svako ima svoju sopstvenu Zemlju snova gde su sva čuda moguća?